Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
przepisy francuskie
Alzacja
Bretania
Centrum
Normandia
Pays de la Loire
Rodan Alpy
napoje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Tatin

Na 6 osób :
2 kg jabłek pommes
250 g cukru
125 g masła naturalnego
50 g masła słonego
cynamon
1 ciasto francuskie gotowe do pieczenia

 

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 60 minut

1/ Roztopić 50g słonego masła w formie na ciasto i rozsmarować je po całej powierzchni (dno i boki). Posypać formę cukrem, pozostawiając jego sporą warstwę na dnie (ok 3mm grubości).
Cukier posypać cynamonem.
Uwaga: przede wszystkim nie doprowadzić do zrobienia karamelu w formie, bowiem ponowne jego podgrzanie pozostawia nieprzyjemną gorycz w ustach

2/ Obrać jabłka i pokroić je w ósemki.
Roztopić na patelni 1 dużą łyżkę masła naturalnego z około 1/2 szklanki cukru, dorzucić szczyptę cynamonu i pokrojone jabłka. Podsmazyć je na patelni.
Jabłka lekko zmiękną, dlatego też łatwiej je będzie ułożyć w formie.
3/ Poukładać harmonijnie i ciasno kawałki jabłek w formie.
4/ Przykryć pierwszą warstwę jabłek małą ilością cukru, kilkoma łyżeczkami masła i szczyptą cynamonu. Powtarzać tę operację aż do wyczerpania jabłek.
Na ostatnią warstwę polać sok z wcześniejszego smażenia (jeżeli zostanie). .
5/ Piec w piekarniku na średnim ogniu (210°C, termostat 7) przez około 20 minut.
Wyjąć formę z piekarnika i pozostawić na 30 minut do ostygnięcia.
6/ Położyć krążek ciasta francuskiego na formie z jabłkami, tak aby je wszystkie dobrze przykrył, łącznie z brzegami.
Ponownie włożyć ciasto do piekarnika na około 40 minut (jeżeli ciasto brązowieje zbyt szybko przykryć je papierem aluminiowym).

 

 

   

Na zakończenie ... Na zimno (po uprzednim podgrzaniu dna formy), wyjąć ciasto z formy. Ciasto to wystarcza samo w sobie, ale jeżeli chcemy, można je lekko podgrzać i podawać z kulką lodów waniliowych.